Friday, December 27, 2013

Couple Yang Islamik: Tetap Haram ke ?

Assalamualaikum kepada semua pembaca,

Jom layan satu cerita ni, best la jugak. Rugi sape2 yang tak baca. Kisah ini ada seorang sahabat ni bagi dekat Whatsapp, nama dia Tengku Najihah a.k.a Mooku :)

Kisahnya mengenai 3 orang makhluk Allah, iaitu Syafiq, Safura dan Muhammad (seorang muallaf). Syafiq dan Safura sama-sama belajar di SAM Bestari. Beberapa lama kemudian, Syafiq jatuh hati pada keayuan Safura. Matanya mengalahkan Zinnirah. Wajahnya berseri-seri dengan cahaya keimanan. Pergh!! Cantik sangatlah jika nak diceritakan. Tetapi, Syafiq cuba tahan. Dia tidak boleh meluahkan perasaan dia pada Safura sebab nanti takut kena tangkap dengan AJK pencegah maksiat sekolah.

Beberapa tahun berlalu. Akhirnya, apabila Syafiq berada di Tingkatan 5, dia sudah tidak mampu bertahan. Dia mengatur langkah dan akhirnya, Safura tewas pada pujuk rayunya. Walaubagaimanapun, mereka ini sedar yang mereka orang Islam. Islam tidak membenarkan umatnya ber’couple’. Jadi mereka berpakat yang mereka ini hendak membuat satu revolusi dalam couple,

"COUPLE ISLAMIC"

Asal keluar, pergi tempat terbuka. Tak mainlah tempat gelap-gelap ni. Bukan itu sahaja, Safura kena pakai tudung labuh. Syafiq pula pakai serban dan jubah. Lepas itu mereka keluar bukan membuang masa, keluar bawa Al-Quran. Berhenti di kedai makan, tadarrus lagi.

Jalan pula, mana ada pegang-pegang tangan, mereka ikut cara Nabi Musa. Lelaki di depan, perempuan di belakang. Bila balik rumah, missed call pagi-pagi. Suruh qiamullail. Hah! kan Islamic punya couple tu. Setelah setahun mengamalkan taktik sedemikian, Syafiq ditakdirkan bertemu dengan Muhammad. Ketika itu Syafiq dan Safura sedang bertadarrus di RFC.

Muhammad tiba-tiba datang menghampiri mereka kerana tiada tempat duduk. Bila duduk, Muhammad bertanya,

"Have you married?".
"No.", jawab Safura.
"So, why you sit together with this ajnabi alone here", tanya Muhammad.
"Kami couple, tapi Islamic way" jawab Syafiq.

Muhammad hanya tersenyum mendengar jawapan itu. Muhammad pun memulakan ceritanya.
"Aku ni muallaf. Asal dulu aku kristian. Tinggal kat Singapore. Dulu, aku suka sangat makan babi. Kalau sehari tak makan, pengsan aku. Pernah sekali mak aku terlupa beli babi, aku masuk wad malam tu.
Tetapi, Alhamdulillah, Allah buka pintu hati aku untuk terima hidayah-Nya. 

Bila aku masuk Islam, aku dapat tahu, dalam Islam tak boleh makan babi. Aduh, pening kepala aku. Macam mana aku nak buat ni ? Seminggu aku masuk hospital lepas masuk Islam. Kalau zaman Rasulullah dulu ada peringkat-peringkat dia. Tapi aku, mana ada. Jadi, time kat hospital tu aku fikir. Akhirnya, aku jumpa satu jalan keluar.

Aku nak Islamkan babi tu. Aku beli seekor anak babi. Dari kecik aku jaga dia. Seekor lalat pun aku tak bagi dekat. Setiap jam aku mandikan dia. Lepas 3 hari, aku bisikkan kat telinga dia dua kalimah syahadah. Lepas tu, tiap-tiap hari aku bagi tazkirah kat babi tu. Asal dia berak aku vacuum terus. Camnilah kehidupan aku dan babi tu buat 2 tahun.

Lepas dua tahun, masa yang ditunggu-tunggu tiba. Masa untuk sembelih babi ni. Tengok-tengok babi ni takde leher. Tapi, lantaklah. Aku tibai je sebab dah 2 tahun tak makan babi ni. Lepas tu, aku pun masak la bakut teh. Tengah-tengah makan, nampak seorang ustaz tengah jalan-jalan. Muka macam lapar je. Aku pun ajak la dia makan. Ustaz!!! jom makan. Babi Islam nih.”

Bila terdengar kisah itu, Syafiq dan Safura pun sedar. Kalau benda itu haram, ia tetap haram. Yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas. Yang HARAM tetap akan HARAM walau kita cuba apa cara sekalipun untuk mengHALALkannya. Peringatan untuk diri ana sendiri terutamanya. Wallahualam 


Haram tetap haram .
P/S : Couple itu Haram, Jauhi pergaulan bebas, jika betul anda menyayangi seseorang itu, sayangilah dia kerana Allah. Wujudkan dia di dalam setiap doa kalian agar dijodohkan, In Shaa Allah, kalau dah ada jodoh itu, tak akan kemana punye. Wallahu A'lam.



KLIK!

4 comments:

Muhammad Syafiq said...

Seriously,entry nih awesome dan bermanfaat...bagus2....trimo kasih for sharing

Adam Takeru said...

Wah, glad to hear that ! welcome. Ilmu untuk dikongsi bersama :)

Aisyah Ecah said...

entry yang amat bergune buat semua..perlu diingat,couple memang diHARAMkan dlam islam..walau macam mane sekalipun,islam mengharamkan kita bercouple..marilah kita amalkan bercinta selepas nikah kerana sesungguhnya itu adalah lebih baik drpda bercinta sblum nikah yg makoritinya dipenuhi dengan tuntutan nafsu semata-mata..JAUHI COUPLE,JAUHI ZINA,HIDUP TERJAMIN..
sekadar perkongsian ilmu,harap perbetulkan jika ade kesalahan.. ^_^
wallahu a'lam ..

Din Islam said...

awesome,dn sgt brmanfaat

 
Hak Cipta Terpelihara | 100% Design by Adam Izzuddin Khalid ©| Best View: Google Chrome